Проблема академічної доброчесності останнім часом у Сумському державному університеті обговорюється комплексно, на різних рівнях і з різних позицій. 8 вересня у конгрес-центрі університету відбувся черговий захід, покликаний глибше розібратися з поняттями доброчесності, плагіату, способами упровадження кращих європейських практик у вітчизняному освітньому просторі. Семінар-дискусію «Академічна доброчесність: погляд молоді» ініціювали ГО «Рада молодих вчених», Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених та Центр науково-технічної та економічної інформації (ЦНТЕІ).

Своїм досвідом із учасниками заходу поділилася випускниця СумДУ, а нині докторант, молодший науковий співробітник Карлового університету в Празі Уляна Коломієць. Експерт не лише детально розповіла про види плагіату й причини його виникнення, але також на конкретних прикладах показала, яку відповідальність за плагіат несуть студенти й науковці в Європі.

Про ширший контекст проблеми – розуміння академічної чесності й доброчесності – на семінарі розповів начальник ЦНТЕІ Артем Артюхов. Жваве обговорення викликали етичні аспекти обговорюваної проблеми, які Артем Євгенович порушив у своїй доповіді. Також експерт зупинився на окремих дієвих практиках упровадження принципів доброчесності в американських університетах.

Як зазначив один із організаторів семінару завідувач кафедри міжнародної економіки Інституту бізнес-технологій «УАБС» Юрій Петрушенко, головним завданням заходу був не пошук шляхів чи методів боротьби за академічну доброчесність (оскільки це занадто глобальна тема), а радше пошук орієнтирів. За словами Юрія Миколайовича, доброчесність – це стандарт, до якого рано чи пізно муситиме прийти українська наука й освіта, щоб бути конкурентоспроможною. Саме тому подібні дискусії необхідні, щоб уже зараз студенти й викладачі розуміли, які зміни чекають на кожного учасника освітнього й наукового процесу.