У вересні-жовтні 2017 року в СумДУ реалізується інформаційно-освітній проект "Академічна культура та принципи доброчесності в СумДУ". Мікро-грант в сумі 12000 грн був отриманий  в рамках "Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні – SAIUP" (дізнатися більше: http://www.saiup.org.ua/proproekt/). Проект фінансується Американськими радами з міжнародної освіти за підтримки Посольства США в Україні у партнерстві з Міністерством освіти і науки України.

Координатор проекту: к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки ННІ БТ "УАБС" Сумського державного університету Замора Оксана Михайлівна. Контактні дані: електронна поштова адреса pantomimaATukr.net.

Мета проекту: сприяння формуванню високої академічної культури у спільноті Сумського державного університету через ствердження у учасників освітнього процесу високих академічних моральних цінностей, стимулювання до соціальної активності та відповідальності під час навчання, викладання та проведення наукової діяльності на основі принципів академічної доброчесності.

ПРОЕКТ СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ЕТАПІВ:

1) формування ініціативного кола шляхом проведення 2х тренінгів для 30 осіб на теми доброчесності в щоденному житті академічної громади та житті кожного студента (набір учасників буде оголошено в середині вересня, тренінги попередньо 26-27 вересня), та

2) поширення інформації серед університетської спільноти про академічну доброчесність в експрес форматі: «стіна доброчесності», інформаційний буклет, символ академічної доброчесності.

Для наповнення «стіни доброчесності» серед студентської громади на початку жовтня буде оголошено конкурс з призовим фондом на найкращі матеріали (фото-, графічні зображення).

В середині жовтня «Стіна доброчесності» буде розміщена в холах головних корпусів університету та залишиться на 2 місяці по завершенні проекту, надалі буде передана студентському самоврядуванню.

Також в рамках проекту будесформовано в електронному форматі інформаційний буклет «Дорожня мапа доброчесності для першокурсника».

Результатами проекту стануть практичні інструменти системного інформування університетської спільноти (абітурієнтів, студентів, батьків, викладачів, громадськості) щодо академічної доброчесності, що будуть застосовуватися адміністрацією СумДУ в подальшій роботі: наповнення новинами веб-сайту, інформаційний буклет для першокурсників, візуальний символ академічної доброчесності, заходи проекту.

Візуальний символ академічної доброчесності був розроблений графічними дизайнерами на основі робіт студентів, представлених під час тренінгів у вересні 2017 року. Студенти вклали глибокий зміст у кожен елемент символу:

- відкриті руки як символ чесності та відкритості,
- руки одягнуті в костюм, що проводить паралель з доброчесністю в офіційному середовищі чи то вуза чи то офісу,
- обрані кольори - нейтрально-позитивні в міжнародному контексті,
- за руками - образ серця та вони змінюють колір на фоні серця, що означає, що за кожним кроком людини повинне стояти серце - тобто чесність, справедливість, любов і відкритість.
Ми дуже вдоволені реузьтатом та маємо надію, що вклад студентів #СумДУ в розвиток справи академічної культури та принципів доброчесності буде використано проектом #SAIUP і надалі! Наразі символ буде надрукований на наліпках та "стіні доброчесності" - продуктах мікро-гранту проекту SAIUP в СумДУ.