22 листопада у Конгрес-центрі Сумського державного університету зібралися студенти, небайдужі до проблеми дотримання принципів академічної доброчесності у навчанні. У рамках заходу «Академічна доброчесність на варті якісної освіти: готовність №1» представники Посольства США в Україні, Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні, Проекту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія!» розкрили та поширили поняття академічної доброчесності, закликали до сумлінного ставлення до навчання, підкреслили важливість взаємної підтримки викладачів та студентів в нелегкій справі поширення принципів академічної доброчесності.

Студенти отримали від тренерів відповіді на запитання що таке академічна доброчесність, чому вона важлива в освітньому середовищі, як можна попередити порушення доброчесності в процесі навчання та багато інших.

Організатор і модератор заходу, студентський координатор Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні від СумДУ, студентка навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Дар’я Павленко зазначила, що не залежно від розуміння людьми поняття академічної доброчесності, головним залишається бажання та готовність покращувати навчальний процес.

«На жаль, сумлінне слідування за шляхом доброчесного навчання не може «спалахнути» за короткий строк у студентів, які довгий час обирали легкий шлях до отримання диплому. Якщо активно поширювати думку про те, що знання дійсно матимуть попит у майбутньому замість «відсидіти швидше пари», гаяти купу вільного часу, що можна витратити на розвиток, і прикласти максимум зусиль для покращення системи контролю та стимулювання вже зараз, то ми неодмінно прискоримо цей процес. У заході взяли участь студенти закладів вищої освіти міста Суми, які готові запроваджувати зміни й покращити навчальний процес шляхом введення доброчесності, що свідчить про їх реальну зацікавленість у доброчесному академічному майбутньому нашого міста!», - сказала дівчина.

«Шлях академічної доброчесності під час навчання – єдиний вірний. Зійти з нього – означає здобути неякісну освіту, отримати диплом лише як документ, що констатує декількарічне перебування студента в університеті. Чесність у навчанні – важка, але необхідна умова формування сучасного світогляду успішного та затребуваного на ринку праці випускника. Тішить, що в семінарі взяли участь не тільки студенти СумДУ, а й представники інших закладів вищої освіти нашого міста. Це говорить про підвищення рівня зацікавленості у вирішенні цієї проблеми і готовності студентів до рішучих дій», - прокоментував координатор Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні у Сумському державному університеті Артем Артюхов.

 

Джерело матеріалу: http://sumdu.edu.ua/ukr/news/10312-10312.html